ABC składników karmy dla psa

  • Batat

Słodkie ziemniaki są doskonałą alternatywą dla uczulających zbóż i źródłem węglowodanów zaspokajających wydatki energii. Bataty różnią się odżywczo od zwykłych ziemniaków. Zawierają dużo więcej błonnika. Są bogate w związki mineralne, takie jak wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także witaminy z grupy B oraz A i C. Bataty mogą pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi i obniżeniu insulinooporności.

 

  • Bazylia

Poprawia trawienie i przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zwalcza brak apetytu oraz łagodzi wzdęcia i kolki. Wykazuje działania przeciwutleniające, a także przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

 

  • Brokuł

Korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku, reguluje poziom cukru we krwi, a także chroni przed zwyrodnieniami stawów. Brokuł jest niskokaloryczny i posiada błonnik, który wypełnia żołądek dając uczucie sytości.

 

  • Glukozamina

Glukozamina bierze udział w budowie chrząstek, a także chroni i wzmacnia stawy, łagodząc ich ból i sztywność. Występuje naturalnie w kościach zwierzęcych i szpiku kostnym, dlatego jest obecna w niewielkich ilościach we wszystkich pokarmach dla psów na bazie mięsa.

 

  • Groszek

Niepozorny, mały zielony groszek zawiera antyoksydanty sprzyjające zdrowiu, a także jest źródłem witamin A, E, C, K i witamin z grupy B. Znajdziemy w nim również cenne minerały, takie jak żelazo, magnez, potas, fosfor, mangan, molibden i selen oraz aminokwas tryptofan, który organizm przetwarza w serotoninę tzw. hormon szczęścia.

 

  • Indyk

Chude mięso z indyka jest bogactwem związków mineralnych i witamin. Ma wysoką wartość odżywczą, a jednak jest niskokaloryczne. Indyk polecany jest przy problemach trawiennych, a przez niską zawartość tłuszczu również przy odchudzaniu. Zawartość witamin z grupy B oraz pierwiastków, takich jak żelazo, sód oraz cynk wspomaga rozwój mózgu, mięśni i wpływa na prawidłowy wzrost psa.

 

  • Jabłko

Jabłka poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych, wspierają pracę mózgu i oczyszczają organizm z toksyn. Zawarty w nich błonnik pomaga regulować poziom cukru we krwi, jak również pracę jelit.

 

  • Jagnięcina

Jest wysoce przyswajalnym źródłem hipoalergicznego białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwasów orotowych mających wpływ na pracę wątroby. Zawiera śladowe ilości pierwiastków, takich jak selen, żelazo i cynk oraz większość witamin z grupy B.

 

  • Jelenina

Mięso jelenia charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, natomiast wysoką zawartością pełnowartościowego białka oraz wysokim poziomem żelaza w porównaniu do wieprzowiny, drobiu czy wołowiny. Jest mięsem hipoalergicznym, bogatym w witaminy z grupy B i w pierwiastki, takie jak fosfor, potas, sód i siarka.

 

  • Kaczka

Doskonałe źródło witamin z grupy B, witamin A i E oraz pierwiastków, takich jak sód, potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, wapń, miedź czy mangan. To dość tłuste mięso jest źródłem wysokiej jakości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

  • Korzeń pietruszki

Korzeń pietruszki działa przeciwzapalnie i odkażająco. Stosuje się go w zaburzeniach trawienia, które objawiają się brakiem łaknienia, wzdęciami czy bólami brzucha. To jedno z warzyw zalecane w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki lub w przewlekłych chorobach wątroby. Zawiera m.in.  magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź, mangan oraz kwas foliowy.

 

  • Kurczak

Jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego, lekkostrawnego białka. Polecany przy problemach trawiennych, a przez niską zawartość tłuszczu również przy odchudzaniu. Zawartość witamin z grupy B wspomaga układ krążenia, układ nerwowy i kondycję psychiczną.

 

  • L-karnityna

Poprawia wydolność organizmu, zalecana dla psów z zaburzeniami serca. U otyłych czworonogów zwiększa tolerancję na wysiłek fizyczny i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.

 

  • Łosoś

Wartości odżywcze łososia mają duży wpływ na rozwój umysłowy, układ krwionośny oraz zdrowie skóry i sierści. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych Omega-3, witamin z grupy B i witaminy D. Zawiera również m.in. znaczne ilości selenu, fosforu i magnezu.

 

  • Łupacz

Mięso łupacza jest wyjątkowo ubogie w tłuszcz i bogate w białko. Łatwo przyswajalne i lekkostrawne polecane przy problemach trawiennych, a przez niską zawartość tłuszczu również przy odchudzaniu. Zawiera składniki mineralne, takie jak sód, potas, wapń, żelazo, magnez, jod oraz witaminy A, D, B12 i B6.

 

  • Majeranek

Wykazuje działanie uspokajające, pozytywnie działa na system nerwowy, choroby oczu i pracę mózgu. W problemach żołądkowo-jelitowych bardzo szybko przynosi ulgę. Ponadto wzmacnia sierść i pomaga zadbać o prawidłową kondycję skóry czworonoga.

 

  • Marchewka

Bogata w przeciwutleniacze oraz witaminę A marchewka ma korzystny wpływ na wzrok, skórę i sierść, wzmacnia system odpornościowy serce oraz płodność. Jest również naturalnym źródłem błonnika.

 

  • Mięta

Pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza bólu brzucha i braku łaknienia. Przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit co umożliwia odpowiednie przemieszczanie treści jelitowej. Jej stosowanie jest polecane przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, a także w lekkiej niewydolności wątroby i zmniejszonym wytwarzaniu żółci.

 

  • Morwa

Zwiera substancje obniżające poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko rozwoju miażdżycy. Jest również źródłem kwercetyny, która wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej i metabolizm węglowodanów. Owoce mają działanie lekko przeczyszczające, stosuje się je przy zaparciach i bolesnych kolkach. Morwa przeciwdziała także nowotworom, wspiera odchudzanie oraz działa antybakteryjnie.

 

  • MSM

Metylosulfonylometan (MSM) jest organicznym związkiem siarki, szczególnie ważnym dla elastyczności stawów oraz zdrowia sierści i skóry. Pomaga zapobiegać stanom zapalnym stawów oraz wspomaga ich regenerację.

 

  • Oregano

Działa przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Wpływa na poprawę trawienia. Ma wysoką zawartość składników fenolowych, które zapobiegają chorobom serca, cukrzycy czy nowotworom.  Zawiera tymol o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych. Ma także właściwości antyoksydacyjne.

 

  • Pstrąg

Zawiera duże ilości kwasów Omega-3 mających wpływ na pracę serca i układ krążenia. Jest źródłem łatwo przyswajalnego pełnowartościowego białka oraz składników mineralnych, takich jak fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo i potas. Zawiera dużo witamin z grupy B.

 

  • Tuńczyk

Jest rybą niskokaloryczną o dużej zawartości białka i wysokiej wartości odżywczej. Obfituje w kwasy tłuszczowe Omega-3 EPA i DHA, które wspomagają odporność i pracę serca. Mięso tuńczyka jest źródłem witaminy D i witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak selen, magnez, fosfor i potas.

 

  • Tymianek

Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i aseptyczne, czyli łagodzi stany zapalne, kaszle, bóle reumatyczne i stawowo-mięśniowe, a nawet działa rozkurczowo. Jest bogatym źródłem aminokwasu o nazwie tryptofan, który wspomaga produkcję melatoniny odpowiedzialnej za spokojny sen i serotoniny odpowiedzialnej za dobre samopoczucie.

 

  • Wieprzowina

Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz dobrze przyswajalnego żelaza i cynku. Mięso charakteryzuje się wysoką zawartością witamin z grupy B odpowiedzialnych przede wszystkim za prawidłowe działanie układu nerwowego oraz witaminy E wspomagającej układ odpornościowy Twojego czworonoga.

 

  • Wołowina

Cechuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, obfituje w składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, cynk i selen. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B odpowiedzialnych przede wszystkim za prawidłowe działania układu nerwowego.

 

  • Pomarańcza

Pomarańcze są źródłem potasu, który ma wpływ na prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Zawierają bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, który usprawnia przemianę materii.

 

  • Szałwia

Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i ściągająco. Jest nieoceniona we wszelkich stanach zapalnych jamy ustnej. Poprawi także pracę układu trawiennego Twojego pupila.

 

  • Siarczan chondroityny

Jest to organiczny związek chemiczny, będący jednym z podstawowych składników chrząstki i mazi stawowej. Ubytki prowadzą do uszkodzeń stawów, a w konsekwencji do stanów chorobowych.

 

  • Siemię lniane

Wspiera zdrowie układu pokarmowego i pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi. Zawiera kwasy tłuszczowe, dzięki którym sierść nabiera połysku.

 

  • Szparag

Szparag to dietetyczne warzywo o wyjątkowo dużej zawartości składników odżywczych. Jest cennym źródłem witamin C i  K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Poprawia kondycję skóry i sierści, a glutation wzmacnia układ odpornościowy i wspiera wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn.

 

  • Żurawina

Jest bogatym źródłem witamin A, C i witamin z grupy B. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne co pomaga w walce z infekcjami układu moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka.

Co zawiera nasza karma?

 

  • Kurczak

Jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego, lekkostrawnego białka. Polecany przy problemach trawiennych, a przez niską zawartość tłuszczu również przy odchudzaniu. Zawartość witamin z grupy B wspomaga układ krążenia, układ nerwowy i kondycję psychiczną.

  • Indyk

Chude mięso z indyka jest bogactwem związków mineralnych i witamin. Ma wysoką wartość odżywczą, a jednak jest niskokaloryczne. Indyk polecany jest przy problemach trawiennych, a przez niską zawartość tłuszczu również przy odchudzaniu. Zawartość witamin z grupy B oraz pierwiastków, takich jak żelazo, sód oraz cynk wspomaga rozwój mózgu, mięśni i wpływa na prawidłowy wzrost psa.

  • Kaczka

Doskonałe źródło witamin z grupy B, witamin A i E oraz pierwiastków, takich jak sód, potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, wapń, miedź czy mangan. To dość tłuste mięso jest źródłem wysokiej jakości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

  • Jagnięcina

Jest wysoce przyswajalnym źródłem hipoalergicznego białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwasów orotowych mających wpływ na pracę wątroby. Zawiera śladowe ilości pierwiastków, takich jak selen, żelazo i cynk oraz większość witamin z grupy B.

  • Łosoś

Wartości odżywcze łososia mają duży wpływ na rozwój umysłowy, układ krwionośny oraz zdrowie skóry i sierści. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych Omega-3, witamin z grupy B i witaminy D. Zawiera również m.in. znaczne ilości selenu, fosforu i magnezu.

  • Plamiak ( Łupacz )

Mięso plamiaka jest wyjątkowo ubogie w tłuszcz i bogate w białko. Łatwo przyswajalne i lekkostrawne polecane przy problemach trawiennych, a przez niską zawartość tłuszczu również przy odchudzaniu. Zawiera składniki mineralne, takie jak sód, potas, wapń, żelazo, magnez, jod oraz witaminy A, D, B12 i B6.

  • Pstrąg

Zawiera duże ilości kwasów Omega-3 mających wpływ na pracę serca i układ krążenia. Jest źródłem łatwo przyswajalnego pełnowartościowego białka oraz składników mineralnych, takich jak fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo i potas. Zawiera dużo witamin z grupy B.

  • Błękitek

To ryba należąca do rodziny dorszowatych. Mięso błękitka zawiera tylko 1 % tłuszczu i jest bogate w składniki mineralne, takie jak sód, potas, wapń, żelazo, magnez, jod oraz witaminy A, D, B12 i B6.

  • Tuńczyk

Jest rybą niskokaloryczną o dużej zawartości białka i wysokiej wartości odżywczej. Obfituje w kwasy tłuszczowe Omega-3 EPA i DHA, które wspomagają odporność i pracę serca. Mięso tuńczyka jest źródłem witaminy D i witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak selen, magnez, fosfor i potas.

  • Wołowina

Cechuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, obfituje w składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, cynk i selen. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B odpowiedzialnych przede wszystkim za prawidłowe działania układu nerwowego.

  • Tłuszcz drobiowy

Jest najbardziej wydajnym składnikiem energetycznym, dostarcza ponad dwukrotnie więcej energii niż białka i węglowodany. Tłuszcz decyduje również o smakowitości diety. Jego obecność jest niezmiernie ważna dla szczeniąt.

  • Olej z łososia

Ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, których organizm psa nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, więc należy je dostarczyć z pokarmem. Zalecany zwłaszcza przy chorobach stawów, skóry i układu krążenia.

  • Bataty

Słodkie ziemniaki są doskonałą alternatywą dla uczulających zbóż i źródłem węglowodanów zaspokajających wydatki energii. Bataty różnią się odżywczo od zwykłych ziemniaków. Zawierają dużo więcej błonnika. Są bogate w związki mineralne, takie jak wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także witaminy z grupy B oraz A i C. Bataty mogą pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi i obniżeniu insulinooporności.

  • Ziemniaki

Wspomagają psi układ trawienny, regulację ciśnienia krwi oraz dostarczają węglowodanów będących dobrym źródłem energii. Ponadto są bogate w błonnik pokarmowy, który chroni psa przed zaparciami i biegunkami. Mają również właściwości przeciwzapalne.

  • Ryż

Zawiera cały szereg naturalnych składników odżywczych, w tym witaminy z grupy B, żelazo, mangan, selen, magnez i kwasy omega-3. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia jelit.

  • Pulpa buraczana

Dzięki dużej zawartości błonnika ułatwia formowanie kału o zwartej konsystencji. Zawiera włókno pokarmowe, które stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej. Redukuje poziom cholesterolu we krwi.

  • Groszek

Niepozorny, mały zielony groszek zawiera antyoksydanty sprzyjające zdrowiu, a także jest źródłem witamin A, E, C, K i witamin z grupy B. Znajdziemy w nim również cenne minerały, takie jak żelazo, magnez, potas, fosfor, mangan, molibden i selen oraz aminokwas tryptofan, który organizm przetwarza w serotoninę tzw. hormon szczęścia.

  • Kukurydza

Jest źródłem węglowodanów oraz naturalnych antyoksydantów, w postaci beta karotenu, witaminy E i luteiny. Nadaje karmie chrupiącą i włóknistą teksturę. Pomaga również w higienie jamy ustnej.

  • Marchewka

Bogata w przeciwutleniacze oraz witaminę A marchewka ma korzystny wpływ na wzrok, skórę i sierść, wzmacnia system odpornościowy serce oraz płodność. Jest również naturalnym źródłem błonnika.

  • Owies

Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, a także wielu mikroelementów, w tym manganu, selenu, witaminy B1, magnezu i fosforu. Przedłuża proces uwalniania energii.

  • Lucerna

Kuzynka koniczyny, grochu i fasoli. W niewielkich ilościach jest bardzo korzystna dla psów. Zawiera żelazo, magnez, mangan, witaminy A, C, E oraz kilka z grupy B, a także dobrej jakości błonnik.

  • Jęczmień

Jest obfity w włókno oraz mikroelementy, w tym selen i miedź. Jest naturalnym antyoksydantem i środkiem przeciwzapalnym.

  • Brokuł

Korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku, reguluje poziom cukru we krwi, a także chroni przed zwyrodnieniami stawów. Brokuł jest niskokaloryczny i posiada błonnik, który wypełnia żołądek dając uczucie sytości.

  • Szparag

Szparag to dietetyczne warzywo o wyjątkowo dużej zawartości składników odżywczych. Jest cennym źródłem witamin C i K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Poprawia kondycję skóry i sierści, a glutation wzmacnia układ odpornościowy i wspiera wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn.

  • Pomarańcza

Pomarańcze są źródłem potasu, który ma wpływ na prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Zawierają bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, który usprawnia przemianę materii.

  • Morwa

Zwiera substancje obniżające poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko rozwoju miażdżycy. Jest również źródłem kwercetyny, która wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej i metabolizm węglowodanów. Owoce mają działanie lekko przeczyszczające, stosuje się je przy zaparciach i bolesnych kolkach. Morwa przeciwdziała także nowotworom, wspiera odchudzanie oraz działa antybakteryjnie.

  • Korzeń pietruszki

Korzeń pietruszki działa przeciwzapalnie i odkażająco. Stosuje się go w zaburzeniach trawienia, które objawiają się brakiem łaknienia, wzdęciami czy bólami brzucha. To jedno z warzyw zalecane w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki lub w przewlekłych chorobach wątroby. Zawiera m.in. magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź, mangan oraz kwas foliowy.

  • Drożdże piwne

Jedno z najlepszych naturalnych źródeł witamin z grupy B. Wspomagają trawienie, układ nerwowy, pozytywnie wpływają na skórę, sierść, oczy oraz wątrobę. Są również dobrym źródłem tzw. „pełnego białka” zawierającego wszystkie trzy aminokwasy potrzebne psom.

  • Jukka Schidigera

W naturalny sposób pomaga usuwać toksyny i ułatwia trawienie. Redukuje zawartość amoniaku, dzięki czemu zmniejsza intensywność zapachu odchodów.

  • Świeże jaja

Jajka są najpełniejszym źródłem aminokwasów. Żółtko jest bogate w biotynę, która dobrze działa na skórę i sierść psa.

  • Żurawina

Jest bogatym źródłem witamin A, C i witamin z grupy B. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne co pomaga w walce z infekcjami układu moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka.

  • Bazylia

Poprawia trawienie i przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zwalcza brak apetytu oraz łagodzi wzdęcia i kolki. Wykazuje działania przeciwutleniające, a także przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

  • Majeranek

Wykazuje działanie uspokajające, pozytywnie działa na system nerwowy, choroby oczu i pracę mózgu. W problemach żołądkowo-jelitowych bardzo szybko przynosi ulgę. Ponadto wzmacnia sierść i pomaga zadbać o prawidłową kondycję skóry czworonoga.

  • Mięta

Pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza bólu brzucha i braku łaknienia. Przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit co umożliwia odpowiednie przemieszczanie treści jelitowej. Jej stosowanie jest polecane przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, a także w lekkiej niewydolności wątroby i zmniejszonym wytwarzaniu żółci.

  • Tymianek

Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i aseptyczne, czyli łagodzi stany zapalne, kaszle, bóle reumatyczne i stawowo-mięśniowe, a nawet działa rozkurczowo. Jest bogatym źródłem aminokwasu o nazwie tryptofan, który wspomaga produkcję melatoniny odpowiedzialnej za spokojny sen i serotoniny odpowiedzialnej za dobre samopoczucie.

  • Oregano

Działa przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Wpływa na poprawę trawienia. Ma wysoką zawartość składników fenolowych, które zapobiegają chorobom serca, cukrzycy czy nowotworom. Zawiera tymol o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych. Ma także właściwości antyoksydacyjne.

  • Szałwia

Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i ściągająco. Jest nieoceniona we wszelkich stanach zapalnych jamy ustnej. Poprawi także pracę układu trawiennego Twojego pupila.

  • Rumianek

Pomaga w dolegliwościach trawiennych. Łagodzi objawy niestrawności. Wykazuje działania przeciwzapalne. Zapobiega owrzodzeniom błon śluzowych żołądka i dwunastnicy.

  • Koper

Ma działanie wspomagające trawienie. Ogranicza u psów kolki, wzdęcia oraz gazy. Jest bogaty w błonnik, witaminy i minerały. Działa przeciwzapalnie i chroni organizm przed zakażeniami. Wspomaga funkcjonowanie układu moczowego.

  • Wodorosty

Są źródłem minerałów, wapnia, żelaza i manganu. Zawierają również jod niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

  • Suszony drób

Przygotowywany z podrobów, tkanek łącznych oraz kości. Jest pozbawiony włosów, włosia, piór, rogów, kopyt, skóry, zawartości żołądka i narządów wewnętrznych. Jest doskonałym źródłem naturalnych, biologicznie odpowiednich aminokwasów, tłuszczów oraz niektórych minerałów i witamin. Suszone mięso zawiera jedynie 5-7% wody, więc jest bardziej skoncentrowane niż świeże mięso, które zawiera 70% wody. 20% świeżego mięsa jest równoważne z 6,5% suszonego mięsa.

  • Suszony indyk

Patrz suszony drób.

  • Suszona ryba

Produkowana ze świeżych ryb (mintaj, dorsz, plamiak lub molwa w zależności od sezonu). Jest produktem w 100% naturalnym. Jest źródłem cennego, wysoko strawnego białka.

  • Manno-oligosacharydy (MOS)

Pobudzają wzrost „przyjaznych bakterii” w jelicie grubym, co sprzyja ogólnemu stanowi przewodu pokarmowego i ułatwia trawienie.

  • Frukto-oligosacharydy (FOS)

Mają korzystny efekt probiotyczny. Pobudzają wzrost „przyjaznych bakterii” w jelicie grubym, co sprzyja ogólnemu stanowi przewodu pokarmowego i ułatwia trawienie. Są ekstrahowane z owoców i warzyw, takich jak cykoria oraz z niektórych ziaren, jak jęczmień i pszenica.

  • DL-metionina

Aminokwas zmniejszający pH moczu. Ogranicza ponowne tworzenie się kamieni struwitowych.

  • L-karnityna

Poprawia wydolność organizmu, zalecana dla psów z zaburzeniami serca. U otyłych czworonogów zwiększa tolerancję na wysiłek fizyczny i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.

  • Glukozamina

Glukozamina bierze udział w budowie chrząstek, a także chroni i wzmacnia stawy, łagodząc ich ból i sztywność. Występuje naturalnie w kościach zwierzęcych i szpiku kostnym, dlatego jest obecna w niewielkich ilościach we wszystkich pokarmach dla psów na bazie mięsa.

Siarczan chondroityny

Jest to organiczny związek chemiczny, będący jednym z podstawowych składników chrząstki i mazi stawowej. Ubytki prowadzą do uszkodzeń stawów, a w konsekwencji do stanów chorobowych.

  • MSM

Metylosulfonylometan (MSM) jest organicznym związkiem siarki, szczególnie ważnym dla elastyczności stawów oraz zdrowia sierści i skóry. Pomaga zapobiegać stanom zapalnym stawów oraz wspomaga ich regenerację.

  • Wywary

Mogą być przygotowane z kurczaka, łososia,  jagnięciny lub świeżych warzyw. Nadają karmie kuszący aromat i smak.

Moja Miska