Najczęściej odradzanym mięsem w diecie psów jest wieprzowina. Skąd takie podejście do wieprzowiny? Czy należy się jej obawiać? Sprawdźmy to!
Pies to mięsożerca, jednak czy każde mięso jest dla psa? Oczywiście, że tak! Mięso to źródło aminokwasów i kwasów tłuszczowych, które niezbędne są do prawidłowego rozwoju psich organizmów. Każdy rodzaj mięsa charakteryzuje się inną zawartością aminokwasów egzogennych, nasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego tak ważna jest różnorodna dieta, która w naturalny sposób zapewni psu naturalne składniki odżywcze. Czym charakteryzuje się wieprzowina? I czy naprawdę nie powinno podawać się jej psom?
Wieprzowina kojarzy nam się z mięsem tłustym i z wysoką zawartością cholesterolu, czy słusznie? Okazuje się, że wyspecjalizowana hodowla trzody chlewnej, spowodowało, że mięso to nie jest już aż tak tłuste i zawiera podobną zawartość cholesterolu co w drobiu. Wieprzowina charakteryzuje się również dużą zmiennością w zawartości białka oraz tłuszczów, w zależności od części tuszy. Elementy bardziej tłuste, takie jak boczek, będą zawierały mniej białka. Zaś części chude takie jak schab, czy szynka będą w nie obfitowały. Wieprzowina jest za to cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania psich organizmów. To także cenne źródło witamin z grupy B i E. Wieprzowina niesłusznie kojarzona jest tym samym z mięsem tłustym, a intensywne prace hodowlane spowodowały, że wieprzowina porównywana jest do mięsa drobiowego.
Jednak w przypadku żywienia psów to nie wysoka zawartość tłuszczu i cholesterolu spowodowały złą sławę wieprzowiny. Związane to jest z pasożytami oraz chorobą Aujeszkiego. W przypadku wieprzowiny wskazuje się ryzyko zarażenia włośnicą. Do zarażenia włośnicą dochodzi przez zjedzenie mięsa z larwami pasożyta. Włosień kręty występuje w mięsie trzody chlewnej i dzików. Wieprzowina jest mięsem objętym obowiązkowym badaniom na włośnice, dzięki czemu mięso z larwami nie trafia do sprzedaży. Ostatnią największą liczbę zachorowań u ludzi na włośnicę odnotowano w 2017 roku, w którym stwierdzono ponad 300 przypadków. Najczęściej do zakażeń dochodzi w momencie, gdy kupujemy mięso niewiadomego pochodzenia, a także z niebadanego mięsa dzików. Kupuj mięso od sprawdzonych dostawców, nie bój prosić się o badania potwierdzające brak pasożytów, dzięki czemu będziesz mieć pewność co do jakości mięsa, które wybierasz dla swojego psa.
Drugą kwestią jest choroba Aujeszkiego, zwana także wścieklizną rzekomą, której rezerwuarem mogą być świnie, a dla psów jest to choroba śmiertelna. Apogeum tej choroby odnotowano w latach 2006-2007. Przez wzrost zachorowań, wprowadzono w Polsce program monitorowania i zwalczania tej choroby. Na początku realizowania programu w Polsce odnotowano ponad 12 tysięcy zakażonych stad, w 2019 roku tylko trzy. Program monitorowania stad został przedłużony do 2022, być może pozwoli to na całkowite pozbycie się tej choroby z hodowli trzody chlewnej i Polska stanie się obszarem wolnym od wścieklizny rzekomej. U psów zjedzenie surowego mięsa wieprzowego zakażonego chorobą Aujeszkiego powoduje silne objawy ze strony układu nerwowego: niedowłady, silny świąd, porażenia, samookaleczanie oraz śmierć. Chorobę tę mogą przenosić również dziki.
Mięso wieprzowe to popularny składnik karm dla psów. Poddane obróbce termicznej jest całkowicie bezpieczne dla psów. Karma z wieprzowiną to dobre rozwiązanie dla psów wybrednych, intensywny smak oraz wysoka smakowitość to argumenty, którym nie oprze się nawet największy niejadek. Suszona wieprzowina, gryzaki wieprzowe to dobry pomysł na urozmaicenie diety. Jednak czy wieprzowinę należy gotować przed podaniem ją psu? Jeśli nie masz pewności co do pochodzenia mięsa, koniecznie je ugotuj! Wieprzowina przeznaczana do konsumpcji przez człowieka jest dokładnie badana i ryzyko zakażenia pasożytami, czy wścieklizną rzekomą jest praktycznie niemożliwe.
Decydując się na wprowadzenie wieprzowiny do diety Twojego psa, kupuj ją ze sprawdzonego źródła, aby była dla niego bezpieczna!