fbpx

Składniki karmy a alergia pokarmowa

Alergia i nietolerancja pokarmowa

Nadwrażliwość pokarmowa (inaczej niepożądana reakcja na pokarm) to nieprawidłowa odpowiedź organizmu na spożycie pokarmu, zwana potocznie uczuleniem. Rozróżnia się dwa rodzaje nadwrażliwości pokarmowej – pierwsza jest zależna od układu immunologicznego i określana jako alergia pokarmowa. Druga nie jest związana z układem odpornościowym – wówczas jest nazywana nietolerancją pokarmową (np. nietolerancja laktozy).

Alergia pokarmowa nie jest dziedziczna jak u człowieka, ale podobnie jak u ludzi niektóre psy są na nią bardziej podatne. Do ras predysponowanych należą między innymi: golden retriever, owczarek niemiecki, west highland white terrier, mops, shar pei, buldog angielski, buldog francuski. Dolegliwość ta może pojawić się w każdym wieku, jednak 30% diagnozowanych psów ma poniżej roku.

Objawy alergii pokarmowej

Alergia pokarmowa najczęściej objawia się zapaleniem skóry i świądem, rzadziej problemami gastrycznymi. Jednak drapanie się psa, nie zawsze będzie oznaczało alergii na karmę. Często ten objaw nie jest związany z pokarmem. Czynniki wywołujące świąd są bardzo zróżnicowane – mogą to być pchły, bakterie, grzyby, a także leki, kwitnące rośliny czy detergenty z którymi pies ma kontakt. Dlatego diagnoza uczuleń jest trudna, a w niektórych przypadkach nawet niemożliwa.

Większość składników zawierających białko, ma potencjał wywoływania niepożądanych reakcji u podatnych zwierząt. Właściwie każdy rodzaj mięsa, a dokładnie białka zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego może spowodować alergię. Jednak istnieją białka, na które psy wydają się reagować częściej. W tej grupie występują m.in. mleko, wołowina, kurczak, jaja, zboża (pszenica, kukurydza). Dodatkowo, białka, które najbardziej uczulają to te, które są najczęściej spożywane – im więcej danego białka będzie jeść zwierzę, tym większe będzie ryzyko pojawienia się niepożądanych objawów.

Na potencjał alergenny może mieć również wpływ proces produkcji karmy. Ekstruzja, sterylizacja (karmy mokre w puszkach), gotowanie czy pieczenie mogą zwiększać lub zmniejszać alergenność produktu. Są to jednak bardzo złożone reakcje i jeszcze nie do końca poznane.  Niewykluczone, że zwierzę może reagować w inny sposób na karmy o tym samym składzie przygotowane za pomocą różnych metod obróbki technologicznej. Kliknij i sprawdź w jaki sposób powstaje karma Moja Miska i co wpływa na jej wyjątkowość.

 

Dieta eliminacyjna w walce z alergią

Niepożądane reakcje na pokarm mogą być rozpoznawane jedynie poprzez eliminacje składnika z diety. Tak zwana dieta eliminacyjna powinna składać się z jednego źródła białka i jednego źródła węglowodanów, takich, których pies wcześniej nie jadł. Po ustąpieniu objawów, w wyniku stosowania diety eliminacyjnej, potwierdza się rozpoznanie poprzez próbę prowokacji, czyli ponowne wprowadzenie podejrzanego składnika. Określenie przyczyny alergii pokarmowej wymaga czasu i wysiłku, ale po znalezieniu odpowiedniego rozwiązania żywieniowego szybko zaobserwuje się pozytywne rezultaty. Jako dieta eliminacyjna może służyć pokarm przygotowywany samodzielnie w domu lub na przykład karmy gotowe, oparte na jednym źródle białka (monoproteinowe) lub rzadko stosowanym źródle białka jak np. kaczka, dziczyzna, ryba.

Restrykcyjne przestrzeganie diety

Konieczne jest, aby wybrana dieta eliminacyjna była ściśle przestrzegana – podawanie wszelkich innych pokarmów będzie mijało się z celem. Podczas diagnozy należy brać pod uwagę nie tylko karmę podstawową przyjmowaną przez zwierzę, ale także wszelkie dodatkowe i potencjalne źródła pożywienia (przysmaki, suplementy, leki, ludzkie jedzenie, śmieci znalezione na spacerach). Stosowanie diety wymaga konsekwencji opiekuna i wszystkich członków rodziny.