fbpx

Składniki karmy a alergia pokarmowa

Alergia i nietolerancja pokarmowa

Nadwrażliwość pokarmowa (inaczej niepożądana reakcja na pokarm) to nieprawidłowa odpowiedź organizmu na spożycie pokarmu, zwana potocznie uczuleniem. Rozróżnia się dwa rodzaje nadwrażliwości pokarmowej – pierwsza jest zależna od układu immunologicznego i określana jako alergia pokarmowa. Druga nie jest związana z układem odpornościowym – wówczas jest nazywana nietolerancją pokarmową (np. nietolerancja laktozy).

Alergia pokarmowa nie jest dziedziczna jak u człowieka, ale podobnie jak u ludzi niektóre psy są na nią bardziej podatne. Do ras predysponowanych należą między innymi: golden retriever, owczarek niemiecki, west highland white terrier, mops, shar pei, buldog angielski, buldog francuski. Dolegliwość ta może pojawić się w każdym wieku, jednak 30% diagnozowanych psów ma poniżej roku.

Objawy alergii pokarmowej

Alergia pokarmowa najczęściej objawia się zapaleniem skóry i świądem, rzadziej problemami gastrycznymi. Jednak drapanie się psa, nie zawsze będzie oznaczało alergii na karmę. Często ten objaw nie jest związany z pokarmem. Czynniki wywołujące świąd są bardzo zróżnicowane – mogą to być pchły, bakterie, grzyby, a także leki, kwitnące rośliny czy detergenty z którymi pies ma kontakt. Dlatego diagnoza uczuleń jest trudna, a w niektórych przypadkach nawet niemożliwa.

Większość składników zawierających białko, ma potencjał wywoływania niepożądanych reakcji u podatnych zwierząt. Właściwie każdy rodzaj mięsa, a dokładnie białka zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego może spowodować alergię. Jednak istnieją białka, na które psy wydają się reagować częściej. W tej grupie występują m.in. mleko, wołowina, kurczak, jaja, zboża (pszenica, kukurydza). Dodatkowo, białka, które najbardziej uczulają to te, które są najczęściej spożywane – im więcej danego białka będzie jeść zwierzę, tym większe będzie ryzyko pojawienia się niepożądanych objawów.

Na potencjał alergenny może mieć również wpływ proces produkcji karmy. Ekstruzja, sterylizacja (karmy mokre w puszkach), gotowanie czy pieczenie mogą zwiększać lub zmniejszać alergenność produktu. Są to jednak bardzo złożone reakcje i jeszcze nie do końca poznane.  Niewykluczone, że zwierzę może reagować w inny sposób na karmy o tym samym składzie przygotowane za pomocą różnych metod obróbki technologicznej. Kliknij i sprawdź w jaki sposób powstaje karma Moja Miska i co wpływa na jej wyjątkowość.

 

Dieta eliminacyjna w walce z alergią

Niepożądane reakcje na pokarm mogą być rozpoznawane jedynie poprzez eliminacje składnika z diety. Tak zwana dieta eliminacyjna powinna składać się z jednego źródła białka i jednego źródła węglowodanów, takich, których pies wcześniej nie jadł. Po ustąpieniu objawów, w wyniku stosowania diety eliminacyjnej, potwierdza się rozpoznanie poprzez próbę prowokacji, czyli ponowne wprowadzenie podejrzanego składnika. Określenie przyczyny alergii pokarmowej wymaga czasu i wysiłku, ale po znalezieniu odpowiedniego rozwiązania żywieniowego szybko zaobserwuje się pozytywne rezultaty. Jako dieta eliminacyjna może służyć pokarm przygotowywany samodzielnie w domu lub na przykład karmy gotowe, oparte o jedno białka (monoproteinowe) lub rzadko stosowane źródła białka jak np. kaczka, dziczyzna, ryba.

Restrykcyjne przestrzeganie diety

Konieczne jest, aby wybrana dieta eliminacyjna była ściśle przestrzegana – podawanie wszelkich innych pokarmów będzie mijało się z celem. Podczas diagnozy należy brać pod uwagę nie tylko karmę podstawową przyjmowaną przez zwierzę, ale także wszelkie dodatkowe i potencjalne źródła pożywienia (przysmaki, suplementy, leki, ludzkie jedzenie, śmieci znalezione na spacerach). Stosowanie diety wymaga konsekwencji opiekuna i wszystkich członków rodziny.